Delikatess med LSS

Köttgryta på kännKött

Posted by Hanna Edman 2017-12-26 15:00:37

Blog imageDagarna före jul är det alltid svårt att komma på vad en ska laga till middag. Fyra dagar innan grävde jag i frysen och hittade 600 gram lövbiff. Jag brynte den med en stor gul lök.

Sedan hällde jag i:

4 deciliter vatten
2 matskedar tomatpuré, 1 matsked chilisås (Heinz)
1 matsked kalvfond (Bong) och 1 köttbuljongtärning (Kung Markatta
1 tesked socker
1/2 tesked Sambal oelek

Allt fick puttra på spisen i drygt en timme, medan jag skalade potatis och gjorde sallad.

Salladen innehöll:

10 centimeter gurka
1 stor tomat
1/2 kruka krispsallad
1 stor morot
Salladen serverades naturellt, men blev gott ändå, eftersom såsen smakade mycket.

Allt hackades och hyvlades (moroten). Medan potatisen kokade hällde jag i en deciliter grädde i köttgrytan.

Det har med att laga mat på känn när en behöver assistans kan vara problematiskt. För hur ska assistenten veta vad mitt känn är? Nej, det gör hon inte. Därför blir det alltid måttangivelser för mig, oavsett om det gäller ett recept från eget huvud, eller om jag utgår ifrån ett redan befintligt.

Fråga mig om mått, jag vet allt!

Hälsar,
Hanna

Tårtfyllning på juldagenSås, fyllning och dessert

Posted by Hanna Edman 2017-12-26 14:01:17

Lugn, bara lugn. Ett inlägg om julbordet kommer.

Nu vill jag dock berätta om tårtfyllningarna som jag lyckades göra till tårtan på juldagen. Jag som är helt värdelös på att baka. Men smaker kan jag. Vanlig sockerkaka användes till botten, dock ingen som jag hade bakat.


Jag mixade ungefär 300 gram halvtinade jordgubbar (det kan ha varit lite mer) och vispade fem deciliter laktosfri grädde hårt. Sedan blandade jag samman en och en halv deciliter av grädden med jordgubbarna till en jordgubbsgrädde, vilken smaksattes med två matskedar florsocker.

Om ni vill, kan ni likaväl smaksätta jordgubbsmixen innan den blandas med grädden.

Till nästa lager på tårtan blev det vaniljkräm. Jag brukar faktiskt koka egen, på grädde, ägg och ekologiskt vaniljpulver, men på grund av tidsbrist blev det kokbar Marsánsås istället.

Ovanpå tårtan hade jag resten av den vispade grädden samt blandade Non stop och Never stop



Dan före dan-prinskorv med råstekt potatisKorv

Posted by Hanna Edman 2017-12-24 20:26:06

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageIgår kväll hade jag fullt upp med förberedelserna inför julfirandet och lagrandet av maträtterna som jag skulle laga till vårt julbord.

I kylen hade jag nästan ett kilo prinskorv med tunt skinn, från Scan. Jag hade också en påse med ett och ett halvt kilo fast gotländsk matpotatis, en halv gotländsk gurka. Mannen och barnen gillar ju som bekant korv mer än vad jag gör, så korv fick det bli. En okej kompromiss, enligt mig, med tanke på att jag har stekt potatis som favorit. Jag brukar alltid förkokta min potatis innan jag steker, men igår hade jag som sagt ont om tid, så...

En kan säga att jag hade tur igår. Rätt assistent jobbade, så att säga. Potatisen blev nämligen perfekt stekt enligt mina instruktioner, trots att jag kände mig osäker på hur jag skulle instruera. Hemligheten heter laktosfritt smör. Jag har alltid använt laktosfritt margarin innan, men det laktosfria smöret gjorde absolut susen.

Potatisen skars i små kuber, stektes som skrivet i smör, i omgångar. Det senare är viktigt att poängtera, då det är omöjligt att få bra färg och stekyta på potatis om en tar för mycket i stekpannan. Varje omgång med råa potatisbitar stektes 10-12 minuter för att bli helt perfekta.

korven, ja. Om jag ens ska titta åt prinskorv ska den vara välstekt, på gränsen till att skinnet blir sprucket. Jag stekte en hel panna korv, och fick hela tiden påminna assistenten om att korven måste få mer färg.

Råstekt potatis och korv fick sällskap av gurka, skuren i små kuber.



NoccoMina drycker

Posted by Hanna Edman 2017-12-24 08:58:35

För ett halvår sedan kände jag att det var dags att göra något åt mina extrakilon. Det har varit svårt att gå ner efter yngsta barnet, och i somras, när han var 18 månader, tyckte jag att det var dags att göra en kraftansträngning.

Tränat har jag gjort till och från i några år, men en last har jag haft. Läsk. Coca-cola. Från och till i mängder. Men i samband med att jag tog tag i träningen, började jag dricka Nocco. Så klart fastnade jag för Nocco focus med Coca-colasmak. Ibland behövs assistans för att dricka den, men vid ett bord, i ett glas och med ett sugrör, så fungerar det perfekt!

God Jul!

Hälsar,
HannaBlog image



Kvällssallad med halloumiGrönsaker och sallader

Posted by Hanna Edman 2017-12-19 16:00:08

Jag har tidigare skrivit i inlägg om att jag behöver äta något på kvällen. Det blir ju lite tråkigt att äta samma sak kväll efter kväll, så därför försöker jag att hitta på nya recept så fort jag har fantasin.

Just den här salladen gjorde jag för första gånger för en vecka sedan. Assistenten fick skära en stor tomat, en liten bit salladslök, ett halvt knippe rädisor och en liten schalottenlök. Jag sa också till henne att riva några blad krispsallad.

Jag gillar färska kryddor och att prova nya smakkombinationer, så därför testade jag att blanda i en halv kruka hackad mynta i min sallad. Mynta har jag faktiskt aldrig smakat förut. Dock älskar jag persilja, så det blev det också en halv kruka av, även den hackad.

För att få en sallad god behövs alltid dressing! Jag sa åt min assistent att blanda:
1 deciliter rapsolja
Saften av ½ ekologisk citron
Saften av ½ ekologisk lime
1 klyfta riven, ekologisk vitlök
1 knapp tesked salt

När jag gjorde den här salladen, så visste jag inte hur stora bitar av halloumin jag ville ha. Assistenten som jobbade skar därför lite väl små bitar. Fast i övrigt så blev jag faktiskt väldigt nöjd! Det är bara att blanda samman grönsakerna och de färska kryddorna, blanda samman ingredienserna till dressingen och vända ned den senare i grönsaksblandningen.

Halloumin skall stekas först när allt annat är färdigt, då den inte är god att äta kall. Jag använde 250 gram halloumi som stektes i en tesked oregano, en tesked timjan och en halv matsked citronsaft. Detta räckte till två små portioner.
Blog imageBlog image

Taskig tacopajKöttfärs

Posted by Hanna Edman 2017-12-19 13:49:03

Ibland är tiden knapp, oavsett hur mycket jag än förbereder. Både fredagen och lördagen tillbringades i stan, då jag förberedde det sista inför julhandeln. Kvällsmaten blev väldigt sen, främst på fredagen. Då löste jag det med något som barnen älskar, nämligen tacos, fast på ett annat sätt. Det blev en tacopaj. Ett simpelt pajskal med endast vetemjöl, smör och vatten. Hemskt onyttigt, jag vet, men i alla fall.

75 gram smör hackas i bitar och blandas med cirka 2,5 deciliter vetemjöl och ett par matskedar vatten. ”Ett par” kan vara allt från 1 till 2, beroende på degens konsistens. Degen ska vara fast och inte kladdig, det är viktigt.

Degen trycks ut i en valfri form, jag brukar välja en som inte är allt för hög, då det inte är en så stor sats med pajdeg. Pajen förgräddas sedan i ugnen i 5 till 10 minuter, 175, grader beroende på ugn, nagga degen med en gaffel innan formen ställs i ugnen, om du vill.

Fyllning:

500 gram blandfärs, stekt med tacokrydda (jag hade Santa Marias ekologiska krydda)

2 deciliter creme fraiche, blandas med ½ burk Santa Marias milda tacosås. Creme fraiche-såsen breds ovanpå köttfärsen i pajskalet.

Strö ungefär 2 deciliter riven ost på pajen (jag tog gratängost från Arla).

Ugnen ställde jag på 200 grader och varmluft, och gräddade pajen i 20 minuter.

Blog imageTillbehören blev de vanliga, som vi brukar ha när barnen har tjatat till sig tacos. Vi vuxna gillar det inte såå mycket. Men, i alla fall, en skål med gurka skuren i kuber, en skål med halverade cocktailtomater, en skål med lite sallad, en med majs, en med rödlök och en med 1 mosad avokado blandad med ½ matsked citronsaft, 1 tesked salt ½ deciliter turkisk yoghurt. Det var den fredagskvällen, liksom. Ber om ursäkt för taskig bild, pajen visar sig inte från sin bästa sida direkt, den var väldigt taskig och vägrade vara med på bild innan den var i stort sett uppäten...

Assistansen fick heller ingen plats i detta inlägg, allt gjordes snabbast möjligt utifrån mina muntliga instruktioner, mer finns inte att skriva om det.





Konsten att veta när en kyckling är färdigstekt...Assistans

Posted by Hanna Edman 2017-12-14 23:40:53

Blog imageHur vet en att kycklingen som är i ugnen verkligen är genomstekt och därmed möjlig att äta utan att bli sjuk? Ja, de flesta vet nog. En kyckling, eller en filé för den delen, är färdig när köttsaften är helt klar, och inte rosa. Om stektermometer används så ska den visa mellan 72 och 82 grader i innertemperatur, beroende på vilken fågel och vilken del det handlar om, har jag lärt mig.

Jag gillar dock inte stektermometrar, oberoende av sorter och modeller. Nix. För jag kan inte sticka in den i det jag lagar, oavsett om det gäller den tjockaste delen i en benfri matbit, eller i en med ben, där termometern ska vara placerad i den tjockaste delen närmast benet. Nej. Jag måste förlita mig på mina ögon och någon annans fingrar och händer. Och mina ögon kan omöjligt veta om någon annans fingrar och händer har stoppat in stektermometern rätt och riktigt.

Nej, det måste en känna sig till. Att känna om en stektermometer sitter tillräckligt djup nedstucken i något fungerar inte när vare sig känsel eller styrka finns alla dagar. Därför finns ögonen. Därför finns kommunikationen. Därför ska fingertoppskänsla finnas hos den assistent som assisterar. Ja.

När jag lagar kyckling är det extremt viktigt att assistent följer alla mina instruktioner. Hon måste skära i fågeln på exakt rätt ställe. Misslyckas det, då är det göra om som gäller. Jag skär alltid i låret på kycklingen, närmast benet, och i bröstet, närmast bröstbenet. Så har jag gjort i alla mina dryga 20 år som matlagare, och hittills har jag aldrig misslyckats. Det vill säga, ingen har någonsin blivit sjuk av min kyckling.

Så här går det till när jag kontrollerar en helstekt kyckling med assistans:

1. Jag tar ut formen med kycklingen ur ugnen eller tar av stekgrytan från spisen och ställer den på bänken.

2. Jag säger till assistenten att skära ett snitt i låret på kycklingen, längst intill benet.

3. Jag ber assistenten att skära ett likadant snitt i bröstet, helt nära bröstbenet. Kommer det klar köttsaft från båda ställena så är middagen nästan färdig, allt beroende på tillbehören. Jag skriver båda ställena för att det händer då och då att det vid bröstet kommer klar saft, men är rosa vid låret.

Bilden ovan hör till receptet kyckling från 1980-talet

Ett annorlunda inlägg idag, hoppas att ni orkade läsa hela.

Hälsar,
Hanna





Avokadosallad med bacon bland annatGrönsaker och sallader

Posted by Hanna Edman 2017-12-12 22:38:12


Eftersom jag äter små portioner, behöver jag äta något extra på kvällen, efter middagstid. Jag brukar då välja olika sallader med tillbehör, då det är nyttigare än bröd eller godis och snacks.

Idag tänkte jag dela en av de ”kvällssallader” som jag brukar äta.

Jag har en speciell sorts tallrik, en från ICA Home, där jag först lägger krispsallad i botten. Det blir likt en bädd. På bädden lägger jag en stor tomat, ekologisk såklart, hackad i trekanter samt en till två tärnad/e avokado.

Som tillbehör knaperstekts en till två paket med ekologiskt svenskt bacon (tyvärr, för min hälsas skull lite väl) som strösslas över tomat- och avokadobitarna. Om en vill så kan också lite hackad rödlök läggas på (jag brukar inte använda det i denna sallad, men min äldsta dotter vill gärna ha).

För smakens skull så gör jag en dressing, innehållandes 0,75 till 1 deciliter rapsolja (ni som gillar olivolja kan använda det), 0,25 till 1/2 deciliter äppelcidervinäger (ni som vill ha sötare smak kan använda svart eller vit balsamvinäger), 1 till 1 1/2 tesked senap (grovkornig gotländsk eller dijon, fast jag föredrar dock det förstnämnda) och 1/2 till 1 tesked salt.

Vinägretten ringlas över salladen.

Vid tillredning av sallader som en hel måltid, är samspelet med assistenten extremt viktigt! Hon som arbetar när jag lagar måste ha den fingertopskänsla som mina egna fingrar saknar. Hon måste också veta exakt vad varje ingrediens smakar, var för sig och tillsammans, i min mun. Med tanke på hur viktig smaksättningen är för att en sallad ska bli tilltalande för så väl ögat som för smaklökarna, gör jag därför vissa sallader med vissa assistenter. Alltså, jag väljer ”sallad efter assistent”, tyvärr. Att välja efter person är inget jag vanligtvis brukar göra, men just sallad och smaken på den är känsligt för mig.

Oavsett vad ni som läser anser om "don efter person", så hoppas jag att ni gillar mitt recept.

Hälsar,
Hanna