Delikatess med LSS

Delikatess med LSS

Kvällssallad med halloumi

Grönsaker och salladerPosted by Hanna Edman 2017-12-19 16:00:08
Jag har tidigare skrivit i inlägg om att jag behöver äta något på kvällen. Det blir ju lite tråkigt att äta samma sak kväll efter kväll, så därför försöker jag att hitta på nya recept så fort jag har fantasin.

Just den här salladen gjorde jag för första gånger för en vecka sedan. Assistenten fick skära en stor tomat, en liten bit salladslök, ett halvt knippe rädisor och en liten schalottenlök. Jag sa också till henne att riva några blad krispsallad.

Jag gillar färska kryddor och att prova nya smakkombinationer, så därför testade jag att blanda i en halv kruka hackad mynta i min sallad. Mynta har jag faktiskt aldrig smakat förut. Dock älskar jag persilja, så det blev det också en halv kruka av, även den hackad.

För att få en sallad god behövs alltid dressing! Jag sa åt min assistent att blanda:
1 deciliter rapsolja
Saften av ½ ekologisk citron
Saften av ½ ekologisk lime
1 klyfta riven, ekologisk vitlök
1 knapp tesked salt

När jag gjorde den här salladen, så visste jag inte hur stora bitar av halloumin jag ville ha. Assistenten som jobbade skar därför lite väl små bitar. Fast i övrigt så blev jag faktiskt väldigt nöjd! Det är bara att blanda samman grönsakerna och de färska kryddorna, blanda samman ingredienserna till dressingen och vända ned den senare i grönsaksblandningen.

Halloumin skall stekas först när allt annat är färdigt, då den inte är god att äta kall. Jag använde 250 gram halloumi som stektes i en tesked oregano, en tesked timjan och en halv matsked citronsaft. Detta räckte till två små portioner.


Avokadosallad med bacon bland annat

Grönsaker och salladerPosted by Hanna Edman 2017-12-12 22:38:12


Eftersom jag äter små portioner, behöver jag äta något extra på kvällen, efter middagstid. Jag brukar då välja olika sallader med tillbehör, då det är nyttigare än bröd eller godis och snacks.

Idag tänkte jag dela en av de ”kvällssallader” som jag brukar äta.

Jag har en speciell sorts tallrik, en från ICA Home, där jag först lägger krispsallad i botten. Det blir likt en bädd. På bädden lägger jag en stor tomat, ekologisk såklart, hackad i trekanter samt en till två tärnad/e avokado.

Som tillbehör knaperstekts en till två paket med ekologiskt svenskt bacon (tyvärr, för min hälsas skull lite väl) som strösslas över tomat- och avokadobitarna. Om en vill så kan också lite hackad rödlök läggas på (jag brukar inte använda det i denna sallad, men min äldsta dotter vill gärna ha).

För smakens skull så gör jag en dressing, innehållandes 0,75 till 1 deciliter rapsolja (ni som gillar olivolja kan använda det), 0,25 till 1/2 deciliter äppelcidervinäger (ni som vill ha sötare smak kan använda svart eller vit balsamvinäger), 1 till 1 1/2 tesked senap (grovkornig gotländsk eller dijon, fast jag föredrar dock det förstnämnda) och 1/2 till 1 tesked salt.

Vinägretten ringlas över salladen.

Vid tillredning av sallader som en hel måltid, är samspelet med assistenten extremt viktigt! Hon som arbetar när jag lagar måste ha den fingertopskänsla som mina egna fingrar saknar. Hon måste också veta exakt vad varje ingrediens smakar, var för sig och tillsammans, i min mun. Med tanke på hur viktig smaksättningen är för att en sallad ska bli tilltalande för så väl ögat som för smaklökarna, gör jag därför vissa sallader med vissa assistenter. Alltså, jag väljer ”sallad efter assistent”, tyvärr. Att välja efter person är inget jag vanligtvis brukar göra, men just sallad och smaken på den är känsligt för mig.

Oavsett vad ni som läser anser om "don efter person", så hoppas jag att ni gillar mitt recept.

Hälsar,
Hanna