Delikatess med LSS

Delikatess med LSS

Min örtvinägrett

TillbehörPosted by Hanna Edman 2017-12-11 20:10:12

Dessa ingredienser har jag använt och "svängt ihop" för att salladen ska smaka lite mer. Jag använder den som smaksättare när jag är sugen på att äta enbart kalla grönsaker, kanske sent på kvällen eller så.

Mängden dressing är anpassad efter en "Hanna-portion" med sallad. Det innebär cirka en näve av isbergssallad, en näve av krispsallad och en liten morot, hyvlad. Ni kan använda vilka grönsaker som helst, ta vad ni gillar. Det jag tog till detta recept var vad jag var sugen på just nu, ikväll. Alla grönsaker är ekologiska.

1 schalottenlök

1 matsked äppelcidervinäger

1/2 deciliter rapsolja, kallpressad

1/4 kruka färsk timjan

1-2 tesked/ar torkad rosmarin

salt

Svartpeppar, om ni gillar det

Min assistent visade var grönsak för sig. Bitarna av salladen först, den hyvlade moroten, i bitar, sedan. Hon rörde ihop ingredienserna till vinägretten, och jag smakade av. Salt hälldes i allra sist, efter att jag hade smakat. Då smakade jag så klart igen, och igen, och igen. Saltet, ni vet.

Hälsar,
Hanna













Mor Olssons gurka (Mormorsgurka)

TillbehörPosted by Hanna Edman 2017-12-11 00:25:33
Mor Olssons Gurka

Det här behöver du:

  • 2 kilo gurka
  • 1,5 deciliter salt
  • 2 matskedar gula senapsfrön
  • 2 matskedar bruna senapsfrön
  • 1 kilo socker
  • cirka 10 dillkronor
  • 2,5 deciliter Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 deciliter salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 deciliter ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i cirka två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Min mormor gjorde alltid dessa gurkor, nu har min man tagit över traditionen. Vi äter dem bland annat till kyckling från 1980-talet.